Η μουσική είναι η τέχνη που συνδέει ήχο – λόγο – εικόνα. Όταν το παιδί ερμηνεύει ή ακούει μουσική σκέφτεται εικόνες, πλάθει ιστορίες και ικανοποιείται βαθιά. Εκτός όμως από αυτά η ενασχόληση με τη μουσική έχει και ουσιαστικά οφέλη.
Μαθαίνει στο παιδί την πειθαρχία, την επιμονή – υπομονή και τη δομημένη σκέψη. Γνωρίζοντάς τα αυτά το Σχολείο μας από τη σχολική χρονιά 2015-2016 ίδρυσε Ωδείο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού με τον διακριτικό τίτλο «Πρότυπο Ωδείο Θεσσαλονίκης» (ΦΕΚ 1653 β’ τεύχος). Τα μουσικά όργανα που διδάσκονται είναι: πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο, κιθάρα κλασική, κιθάρα ηλεκτρική, σαξόφωνο, ντραμς, συμφωνικά κρουστά τα οποία υποστηρίζονται από μαθήματα Στοιχειώδους Θεωρίας. Μέσα από ελληνικά και ευρωπαϊκά παιδικά τραγούδια τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να τραγουδούν νότες, μουσικά διαστήματα, ρυθμικές αξίες μεμονωμένα και συνδιασμός αυτών, ρυθμό και όλα όσα θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν μουσική σκέψη και να προχωρήσουν στη Μουσική, συνεχίζοντας τις σπουδές τους ακόμα και αφού αποφοιτήσουν από το δημοτικό μας. Ας σημειώσουμε εδώ ότι η διδασκαλία της θεωρίας στηρίζεται στη βιωματική μάθηση, σύμφωνα με το διεθνώς επιτυχημένο σύστημα Kodaly.
Επίσης, λειτουργεί τμήμα ανώτερων θεωρητικών. Οι καθηγητές που πλαισιώνουν το Ωδείο είναι έμπειροι με πολυετή διδακτική και καλλιτεχνική εμπειρία και καταρτισμένοι πλήρως για τη διδασκαλία μικρών ηλικιών (φυτώρια). Από τη χρονιά 2019-2020 το Σχολείο μας έχει πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα κρουστών, όπου περιλαμβάνονται ντραμς, ξυλόφωνο, ταμπούρα, μαρίμπα και τυμπάνια. Τέλος, στο τμήμα Μουσικής Προπαιδείας του Ωδείου μας γίνονται τα πρώτα βήματα των παιδιών στη μουσική. Τελειώνοντας το τμήμα αυτό ένα παιδί μπορεί κατόπιν και των δικών μας συστάσεων να επιλέξει το όργανο που του ταιριάζει καλύτερα. Παράλληλα, στο Ωδείο λειτουργούν παιδική ορχήστρα, παιδικό τραγούδι, παιδικό φωνητικό σύνολο, σύνολο σύγχρονης και ροκ μουσικής.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι το Ωδείο μας λειτουργεί και εκτός του προγράμματος του Σχολείου και με μαθητές εκτός Σχολείου.
Νέα Τμήματα
Τα τμήματα που λειτουργούν παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα είναι τα εξής:
• Παιδική Ορχήστρα
Δίνουμε την ευκαιρία στους μαθητές του Ωδείου μας που παρακολουθούν ατομικά μαθήματα οργάνου, να δημιουργήσουν μια παιδική ορχήστρα. Σ’ αυτήν θα συμμετέχουν οι μαθητές που έχουν κάνει τουλάχιστον ένα χρόνο μαθήματα και βρίσκονται στη Γ΄ δημοτικού και άνω. Οι μικροί μουσικοί θα μάθουν τον συγχρονισμό στο παίξιμο, θα ακούν τους υπόλοιπους καθώς παίζουν και φυσικά θα έχουν την εμπειρία της ομαδικότητας. Το μάθημα θα διαρκεί 60 λεπτά, μία φορά την εβδομάδα.
• Παιδικό Φωνητικό Σύνολο
Το σύνολο αυτό είναι στα πρότυπα κλασσικής πολυφωνικής χορωδίας. Το ρεπερτόριο κυμαίνεται από κλασσικό (ανάλογα με τις δυνατότητες των παιδιών) έως παιδικά τραγούδια, ελληνικά - ξένα και κανόνες, με διφωνίες και σόλο. Η βάση της διδασκαλίας είναι το σύστημα Κόνταϊ (Kodaly), με το οποίο τα παιδιά θα εκπαιδεύσουν τη μουσική τους ακοή καθώς και τη φωνή, μέσω της διαφραγματικής αναπνοής. Στόχος της συμμετοχής στο σύνολο είναι επίσης να βρεθούν σε θέση σταδιακά να αναπτύξουν την ικανότητα να στηρίξουν τη φωνή τους μέσα σε ένα πολυφωνικό σύνολο χωρίς να μπερδεύονται, να διασκεδάσουν με έναν δημιουργικό τρόπο, να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν να συνεργάζονται σε μία ομάδα. Απώτερος σκοπός είναι η συμμετοχή σε χορωδικά φεστιβάλ. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 60 λεπτά, μία φορά την εβδομάδα. Η επιλογή των μαθητών γίνεται μετά από ακρόαση.
• Σύνολο Σύγχρονης και Ροκ Μουσικής
Η σύγχρονη μουσική ανταγωνίζεται στις προτιμήσεις των παιδιών την κλασσική και γι’ αυτό αποφασίσαμε να την εντάξουμε στο πρόγραμμα του Ωδείου μας. Σε μια μικρή ομάδα τεσσάρων έως έξι ατόμων μελετάμε γνωστά ελληνικά ή ξένα κομμάτια από τη Ροκ, Ποπ, Τζαζ, ή Μπλουζ Μουσική. Στο γκρουπάκι αυτό μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από Δ’ δημοτικού που παίζουν κιθάρα, ντραμς, αρμόνιο, μπάσο, ή τραγουδούν και έχουν κάνει μαθήματα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το μάθημα διαρκεί 60 λεπτά.
Στο Σχολείο μας εφαρμόζουμε τα προγράμματα διδασκαλίας μουσικών οργάνων τα οποία υποστηρίζονται από μαθήματα Στοιχειώδους Θεωρίας. Μέσα από ελληνικά και ευρωπαϊκά παιδικά τραγούδια τα παιδιά μαθαίνουν, παίζοντας και διασκεδάζοντας, να αναγνωρίζουν και να τραγουδούν νότες, μουσικά διαστήματα, χρονικές αξίες, ρυθμό και όλα όσα θα τα βοηθήσουν να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα στη Μουσική. Αυτή η διδασκαλία στηρίζεται στη βιωματική μάθηση, σύμφωνα με το διεθνώς επιτυχημένο σύστημα Κόνταϊ (Kodaly).
Τα μουσικά όργανα που διδάσκονται είναι: Φλογέρα, Φλάουτο, Πιάνο, Κλασική και Ηλεκτρική Κιθάρα, Βιολί, Συμφωνικά Κρουστά, Βιολοντσέλο, και Ντραμς. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές της Στ’ να ενταχθούν σε Τμήμα Προετοιμασίας για το Μουσικό Γυμνάσιο.