Τμήμα Μουσικής Προπαιδείας
Το τμήμα Μουσικής Προπαιδείας για νήπια και προνήπια λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο του Πρότυπου Ωδείου Θεσσαλονίκης, αναγνωρισμένο από το Κράτος (ΦΕΚ 1653 Β’ Τεύχος). Οι μαθητές, μετά τη φοίτησή τους, συνεχίζουν στο Πρότυπο Ωδείο του Δημοτικού μας και διδάσκονται μαθήματα Στοιχειώδους Θεωρίας, όπως προβλέπεται σε όλα τα αναγνωρισμένα μουσικά ιδρύματα, και μουσικά όργανα όπως: πιάνο, κιθάρα, φλογέρα, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κρουστά.
Η επαφή και ενασχόληση των παιδιών με τη μουσική από την προσχολική ηλικία έχει σημαντικά οφέλη, τεκμηριωμένα από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες. Βελτιώνει την ανάπτυξη και τις λειτουργίες του εγκεφάλου με εμφανή αποτελέσματα στη συγκέντρωση, στον συντονισμό κινήσεων, στους δείκτες νοημοσύνης καθώς και στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη. Μεγάλοι μουσικοπαιδαγωγοί, όπως ο C. Orff, ο E. Dalcroze, ο Z. Kodaly, ανέπτυξαν μεθοδολογίες διδασκαλίας της μουσικής για μικρά παιδιά με τρόπους βιωματικούς, συνδεδεμένους με την παράδοση, την κίνηση-χορό και το παιχνίδι. Το πρόγραμμά μας στηρίζεται σε αυτές τις αρχές, αλλά επηρεάζεται και από έλληνες μουσικοπαιδαγωγούς, όπως οι Π. Καραδήμου-Λιάτσου, Ν. Θεοδωρίδης κ.ά.
- Εκμάθηση και παίξιμο μεταλλόφωνου, ξυλόφωνου και άλλων ρυθμικών και μελωδικών οργάνων του C. Orff
- Βιωματική προσέγγιση του ρυθμού μέσα από την κίνηση και τον χορό, τον λόγο, τις παροιμίες και τα λαχνίσματα
- Ρυθμικούς, μελωδικούς αυτοσχεδιασμούς
- Δημιουργική ακρόαση μουσικής
- Επαφή και γνωριμία με την παραδοσιακή μας μουσική και με παραδοσιακές μουσικές διάφορων χωρών
- Ηχοϊστορίες-παραμύθια από την ελληνική παράδοση και την κλασική παιδική λογοτεχνία
- Δρώμενα με αφορμή έθιμα και γιορτές
- Αυτοσχεδιασμούς με εργαλεία τον λόγο, την κίνηση, την έκφραση του προσώπου και του σώματος
- Γνωριμία με τα μουσικά όργανα
Στόχος του προγράμματος είναι να γίνουν βιώματα η μουσική, ο ρυθμός, η μελωδία, το τραγούδι, η κίνηση. Έτσι, το παιδί εκφράζει την προσωπικότητά του, οξύνει την ακουστική του αντίληψη και αναπτύσσει ευαισθησία ως προς το ακουστικό περιβάλλον. Συγχρόνως, αποκτάει ηχητικές και μουσικές εμπειρίες, μουσική φαντασία και συμμετέχει στην ακρόαση μουσικής. Επίσης, οδηγείται στον μουσικό αυτοσχεδιασμό, δηλαδή στην οργάνωση και σύνθεση των ήχων. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η συνεργασία με τα μέλη της ομάδας και η μουσική αλληλεπίδραση μαζί τους.
Τμήματα
Υπεύθυνη του προγράμματος για τα Προνήπια είναι η κ. Μαρία Τριανταφυλλίδου, καθηγήτρια μουσικής, με πολύ μεγάλη εμπειρία στην ιδιωτική εκπαίδευση (Παιδικοί σταθμοί, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Ωδεία και ΙΕΚ) τα τελευταία 33 χρόνια. Τα παιδιά παρακολουθούν το πρόγραμμα δύο (2) ώρες την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από τις 15:00 έως τις 15:45.
Υπεύθυνη του προγράμματος για τα Νήπια είναι η κ. Βίκυ Χουζούρη, μουσικοπαιδαγωγός, καθηγήτρια κρουστών, μέλος του «Κρουστόφωνου» και έκτακτο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με πολύχρονη εμπειρία στη διδασκαλία ομαδικών και ατομικών μαθημάτων σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε ωδεία, σχολεία και πολιτιστικούς οργανισμούς της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Μακεδονίας. Τα παιδιά θα παρακολουθούν το πρόγραμμα δύο (2) ώρες την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 14:10 έως τις 15:00. Παράλληλα οι μαθητές των νηπίων έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν και ατομικά μαθήματα οργάνου της επιλογής τους, μία φορά την εβδομάδα, διάρκειας 20 λεπτών.