«Χρήση ηλιακών πάνελ για δημόσιο φωτισμό - μία πρόταση για το μέλλον της βιώσιμης ενέργειας» 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
«Χρήση ηλιακών πάνελ για δημόσιο φωτισμό - μία πρόταση για το μέλλον της βιώσιμης ενέργειας» 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
04 Μαρτίου 2024Περίληψη
Ένα ταξίδι στην έρευνα και τον προγραμματισμό πραγματοποιήσαμε φέτος με την ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας. Στο πλαίσιο του φετινού project ερευνήσαμε από πού προέρχεται η ενέργεια και πώς διανέμεται, πώς αποθηκεύεται και πώς χρησιμοποιείται. Στο πλαίσιο της «εξερεύνησής» μας, βρήκαμε πληροφορίες και ενημερωθήκαμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στόχος της ομάδας μας είναι η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους. Έτσι, προτείνουμε τη διαρκή εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στον δημόσιο φωτισμό της Θεσσαλονίκης. Ο λιγνίτης αποτέλεσε το κυρίαρχο καύσιμο για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώναμε για δεκαετίες, ο οποίος, όμως, επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Κατά τη διάρκεια του project, πήραμε συνέντευξη από ειδικούς, συζητήσαμε με περιβαλλοντολόγους και μηχανολόγους μηχανικούς εταιρειών ενεργειακής διαχείρισης οι οποίοι μας επιβεβαίωσαν πως η πρότασή μας μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι στην απεξάρτησή μας από το πιο ρυπογόνο καύσιμο στον πλανήτη.
Λέξεις κλειδιά: ενέργεια, ηλιακό πάνελ, δημόσιος φωτισμός
Κατεβάστε πατώντας εδώ την παρουσίαση των παιδιων σε Powerpoint.
1. Εισαγωγή
Αφορμή της συγκεκριμένης έρευνας αποτέλεσε ο διαγωνισμός ρομποτικής First Lego League. Στον FLL οι ομάδες εμπλέκονται στην έρευνα, την επίλυση προβλημάτων, τον προγραμματισμό και τη ρομποτική. Κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα ρομπότ LEGO που εκτελεί αποστολές στη θεματική πίστα του Robot Game. Επίσης διενεργούν ένα Project Καινοτομίας στο οποίο προτείνουν λύση σε ένα επιστημονικό πρόβλημα σχετικό με την θεματική της σεζόν. Κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, οι ομάδες ρομποτικής έπρεπε θα ερευνήσουν από πού προέρχεται η ενέργεια και πώς διανέμεται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται. Στη συνέχεια θα έπρεπε να ξανασκεφτούν το μέλλον της βιώσιμης ενέργειας και να προωθήσουν τις ιδέες τους για ένα καινοτόμο και καλύτερο ενεργειακό μέλλον .
2.Το Πρόβλημα – Καύση λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Αναλυτικότερα, ο λιγνίτης αποτέλεσε το κυρίαρχο καύσιμο για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώναμε για δεκαετίες. Η καύση λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Το φετινό σχέδιο της ΔΕΗ αναφέρει αύξηση της καύσης του λιγνίτη στο 17%-20% από 5% που ήταν πέρυσι.
3.Η λύση
Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στα φώτα των δρόμων και η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων δημόσιου φωτισμού με λάμπες άνθρακα που δεν καίγονται! Αυτό το σχέδιο θα βάλει ένα λιθαράκι στην απεξάρτησή μας από το πιο ρυπογόνο καύσιμο στον πλανήτη. Η πρότασή μας είναι να υπάρξει μία δοκιμαστική περίοδος τους καλοκαιρινούς μήνες που έχουμε περισσότερο ήλιο και αν είναι βιώσιμη η λύση, να εφαρμοστεί όλο τον χρόνο.
Εικόνα 1 - Αφίσα πρότζεκτ ομάδας ρομποτική
Τι γίνεται λοιπόν, όταν στους αστροναύτες λείπουν πιο ιδιαίτερες γεύσεις, κυρίως του «πρόχειρου
4. Συναντήσεις με επαγγελματίες και διαμοίραση της πρότασής μας
Αποφασίσαμε να μιλήσουμε με ειδικούς ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ρωτήσουμε πράγματα και να πάρουμε συμβουλές. Έτσι, καλέσαμε στο σχολείο μας τη γεωλόγο-περιβαλλοντολόγο Χονδρούλη Ευαγγελία (master στο Environmental Management) και τον κύριο Τσιμπλινίδη Μιχάλη, μηχανολόγο μηχανικό της εταιρείας ΚΛΙΜΑΜΗΧΑΝΙΚΗ.
Εικόνα 2 - Επίσκεψη κας. Χονδρούλη Ευαγγελίας