«3Rs - Μία εφαρμογή σε javascript για τη σωστή ανακύκλωση» 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

«3Rs - Μία εφαρμογή σε javascript για τη σωστή ανακύκλωση»  15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

«3Rs - Μία εφαρμογή σε javascript για τη σωστή ανακύκλωση» 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

04 Μαρτίου 2024

Ένα ταξίδι στην έρευνα και τον προγραμματισμό πραγματοποιήσαμε φέτος με την ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας. Στο πλαίσιο του φετινού project ερευνήσαμε από πού προέρχεται η ενέργεια και πώς διανέμεται. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, ανακαλύψαμε την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια! Έτσι, επικοινωνήσαμε με την ΗΛΕΚΤΩΡ, μια από τις κορυφαίες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τεχνογνωσία στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας, και πήραμε συνέντευξη από τον διευθυντή της. Μέσα από τις απαντήσεις του, είδαμε ότι ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι πως στις χωματερές καταλήγουν και υλικά τα οποία θα έπρεπε να έχουν ανακυκλωθεί και όχι να έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια! Έτσι, αλλοιώνεται η ποιότητα του βιοαερίου που χρειάζεται για την ενέργεια που παράγεται. Δουλέψαμε, λοιπόν, στο code.org και φτιάξαμε μια εφαρμογή που θα βοηθά τον κόσμο να ξεχωρίζει ποια υλικά είναι για τα σκουπίδια, ποια υλικά είναι για ανακύκλωση αλλά και για ποιον κάδο ανακύκλωσης προορίζονται!

Λέξεις κλειδιά: εφαρμογή, javascript, ανακύκλωση

Κατεβάστε πατώντας εδώ την παρουσίαση των παιδιων σε Powerpoint.

1. Εισαγωγή

Αφορμή της συγκεκριμένης έρευνας αποτέλεσε ο διαγωνισμός ρομποτικής First Lego League. Στον FLL οι ομάδες εμπλέκονται στην έρευνα, την επίλυση προβλημάτων, τον προγραμματισμό και τη ρομποτική. Κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα ρομπότ LEGO και διενεργούν ένα Project Καινοτομίας στο οποίο προτείνουν λύση σε ένα επιστημονικό πρόβλημα σχετικό με την θεματική της σεζόν. Κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, οι ομάδες ρομποτικής έπρεπε θα ερευνήσουν από πού προέρχεται η ενέργεια και πώς διανέμεται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται. Στη συνέχεια θα έπρεπε να ξανασκεφτούν το μέλλον της βιώσιμης ενέργειας και να προωθήσουν τις ιδέες τους για ένα καινοτόμο και καλύτερο ενεργειακό μέλλον.

2. Έρευνα – παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια

Κατά την έρευνά μας στο διαδίκτυο σχετικά με τους τρόπους παραγωγής ενέργειας, ανακαλύψαμε πώς μπορεί να παραχθεί ενέργεια από την καύση απορριμμάτων! Μας φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή η διαδικασία και έτσι δημιουργήσαμε παρουσιάσεις στο PowerPoint βάζοντας μέσα όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Μάθαμε πως η παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα μας είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων. Επίσης, σε εθνικό επίπεδο, η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που κατέχει και εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής. Μέσω των εταιρειών της στη Γερμανία, καλύπτει όλο το εύρος των εφαρμογών βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων καθώς συμμετέχει και με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες σε σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων. Τέλος, κατέχει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης του Βιοαερίου που παράγεται σε ΧΥΤΑ.

2.1 Παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια στο εξωτερικό

Το 1893 οι τοπικές αρχές του Αμβούργου υποχρεώθηκαν να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων μετά από επιδημία χολέρας στη Γερμανία.

Μετά από εκατό χρόνια και 75 παρόμοια εργοστάσια στη Γερμανία, οι αρχές της χώρας αντιλήφθηκαν πως έπρεπε να ξοδεύουν αρκετά χρήματα για να διαχειριστούν τα σκουπίδια.

Η Σουηδία ανακυκλώνει το 99% των αποβλήτων της, με μόνο το 1% να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Επιπλέον, με μία διαδικασία που ονομάζεται «απόβλητα σε ενέργεια» παράγεται βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από τα σκουπίδια της χώρας. Από τα 4,4 εκατομμύρια τόνων οικιακών αποβλήτων που παράγονται ετησίως στη Σουηδία, τα 2,2 εκατομμύρια μετατρέπονται σε ενέργεια με τη χρήση αυτής της διαδικασίας.

3. Ανάλυση αναγκών των έρευνας

Επικοινωνήσαμε με τον κύριο Χασαπόπουλο, διευθυντή της ΗΛΕΚΤΩΡ, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τεχνογνωσία στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας. Ετοιμάσαμε ένα ερωτηματολόγιο για την ανάλυση των αναγκών της έρευνάς μας. Παρακάτω σας δίνουμε το ερωτηματολόγιο και τις απαντήσεις του κυρίου Χασαπόπουλου:

Εικόνα 1 - το ερωτηματολόγιο και οι απαντήσεις του Διευθυντή της ΗΛΕΚΤΩΡ, κυρίου Χασαπόπουλο

Εικόνα 2 - το ερωτηματολόγιο και οι απαντήσεις του διευθυντή της ΗΛΕΚΤΩΡ,κυρίου Χασαπόπουλο

Εικόνα 3 - το ερωτηματολόγιο και οι απαντήσεις του διευθυντή της ΗΛΕΚΤΩΡ, κυρίου Χασαπόπουλο

4. Επίσκεψη στην ΗΛΕΚΤΩΡ

Η ομάδα μας επισκέφθηκε τον σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και ενημερωθήκαμε από τους υπεύθυνους του χώρου για την εναλλακτική αξιοποίηση των απορριμμάτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Ακόμη, γνωρίσαμε την τεχνική ανακύκλωσης με την οποία ανακτώνται χρήσιμα υλικά πριν αναμειχθούν με την υπόλοιπη μάζα απορριμμάτων.

Εικόνα 4 - επίσκεψη στην ΗΛΕΚΤΩ

5. Πρόβλημα και Λύση

Μετά την επίσκεψή μας στην ΗΛΕΚΤΩΡ και τις απαντήσεις του κυρίου Χασαπόπουλου στο ερωτηματολόγιό μας, είδαμε πως ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει με τα σκουπίδια είναι πως στις χωματερές καταλήγουν και υλικά τα οποία θα έπρεπε να έχουν ανακυκλωθεί και όχι να έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια! Έτσι, αλλοιώνεται η ποιότητα του βιοαερίου που χρειάζεται για την ενέργεια που παράγεται.

Σχεδιάσαμε, λοιπόν, στο www.code.org   και προγραμματίσαμε μια εφαρμογή που συνδέεται με έναν online qr code σκάνερ ο οποίος σκανάρει τα qr codes που φτιάξαμε και βοηθά τον κόσμο να ξεχωρίζει ποια υλικά είναι για τα σκουπίδια, ποια υλικά είναι για ανακύκλωση αλλά και για ποιον κάδο ανακύκλωσης προορίζονται!

Για την παραγωγή των qr codes δουλέψαμε στην ιστοσελίδα https://www.qr-code-generator.com/

5.1 Παρουσίαση της εφαρμογής

Παρακάτω θα δείτε εικόνες από την εφαρμογή μας καθώς και από το περιβάλλον που δουλέψαμε. Το όνομα 3Rs βγήκε από τις παρακάτω τρεις λέξεις που βρήκαμε στη βιβλιογραφία: Recycle, Reduse, Reuse!

Text Box: Εικόνα 5 - στιγμιότυπα εφαρμογής

Εικόνα 6 - περιβάλλον σχεδίασης εφαρμογής


Εικόνα 7 - περιβάλλον προγραμματισμού εφαρμογής

Δημιουργήθηκε στο διαδικτυακό εργαλείο προγραμματισμού www.code.org με εντολές της γλώσσας προγραμματισμού JavaScript

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε πολύ τον Διευθυντή της ΗΛΕΚΤΩΡ κύριο Χασαπόπουλο, για τον χρόνο που μας αφιέρωσε και την τιμή που μας έκανε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, να ακούσει την ιδέα μας και να μας φιλοξενήσει στην ΗΛΕΚΤΩΡ.